Diagnostika hantavirových infekcí v ZÚ Ostrava

Aktuální informace v souvislosti se zvýšeným výskytem hantavirových infekcí

Hantaviry jsou původci vzácných, ale závažných onemocnění. V Asii a v Evropě (včetně ČR) způsobují hemoragickou horečku s renálním syndromem (HFRS) projevující se horečkou, trombocytopenií s krvácivými projevy a selháním ledvin. Podle typu viru se smrtnost pohybuje mezi 0,5 až 10 %. Na americkém kontinentě se vyskytují odlišné typy hantavirů s afinitou zejména k plicní tkáni a způsobují hantavirový plicní (HPS) syndrom, jehož smrtnost dosahuje až 50 %. Hantavirové infekce jsou zoonózy, jejich rezervoárem jsou běžní drobní hlodavci, u nichž infekce probíhá bezpříznakově a vylučují tyto viry dlouhodobě močí a trusem. Člověk se nakazí nejčastěji vdechnutím prachu či aerosolu kontaminovaného exkrementy hlodavců.

Virologické oddělení CKL ZÚ Ostrava provádí laboratorní diagnostiku hantavirových infekcí. Diagnóza hantavirové infekce je stanovena detekcí specifických protilátek proti hantavirům ve třídách IgG a IgM metodou ELISA. V případě pozitivního výsledku ELISA je vzorek dále dovyšetřen metodou Imunoblot, jímž lze rozlišit protilátky proti jednotlivým sérotypům hantavirů. Hantaviry s medicínským významem vyskytující se v ČR jsou Dobrava, Saarema a Puumala. Materiálem pro vyšetření protilátek je srážlivá krev (sérum).

Další metodou používanou k diagnostice hantavirových infekcí je přímý průkaz virové RNA metodou RT-PCR. Pro toto vyšetření je nejvhodnějším materiálem nesrážlivá EDTA krev, méně vhodné je sérum. Pozitivní záchyt virové RNA v krvi lze očekávat po dobu až 2 týdnů od začátku onemocnění u virů Dobrava a Saarema, zatímco u infekcí virem Puumala je virémie kratší, cca 7 dní. U viru Sin Nombre vyskytujícího se v USA trvá virémie 7 až 10 dní. Nejvýtěžnější je toto vyšetření v časné fázi infekce. V případě pozitivity PCR provádíme dále sekvenční genotypizaci získaného PCR produktu.

Správné a časné stanovení diagnózy u pacientů s hantavirovou infekcí je významné z důvodu adekvátního terapeutického přístupu u těchto závažných infekcí. Průběh onemocnění lze příznivě ovlivnit včasným podáním antivirotika – ribavirinu.

Kontakt
MUDr. Hana Zelená, Ph.D.
tel.: 596200310
mobil: 606738322

Výpadek vakcíny proti tetanu, záškrtu, dávivému kašli a obrně

Po předchozích výpadcích třívalentních očkovacích látek proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli došlo bohužel i k celostátnímu výpadku náhradní čtyřvalentní vakcíny. V tuto chvíli tak není dostupná žádná vakcína proti dávivému kašli. Dle informací SÚKL je předpokládaný termín obnovení dodávek v květnu.

9.4.2024

Očkování proti RS virům pro těhotné

Nově nabízíme možnost očkování proti RS virům i pro těhotné ženy. Smyslem je ochrana dítěte mateřskými protilátkami v prvních měsících života. Vhodná doba pro očkování je 24. - 36. TT.

15.3.2024

Očkování proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli

Kvůli nepříznivé epidemiologické situaci doporučujeme zejména osobám s rizikovými faktory očkování proti dávivému kašli. Třívalentní vakcíny mají nyní výpadek, je ale nově možno se objednat na čtyřvalentní vakcínu proti tetanu, záškrtu, dávivému kašli a obrně. Očkování je doporučováno i těhotným ženám ve 27. - 36. TT.

15.3.2024

Změny v ceníku očkování

Od 1. 1. 2024 platí nový ceník očkování, který je přístupný zde. Nové ceny budou platit i pro již objednaná očkování.

19.12.2023

Očkování proti RS virům

V naší ordinaci jsme zahájili očkování proti RS virům (původcům závažných infekcí dýchacích cest včetně zápalů plic). Vakcinace je určená pro osoby od 60 let věku včetně.

3.11.2023

Očkování proti chřipce

V naší ordinaci jsme zahájili očkování proti chřipce na letošní sezónu. Od října bude možné i očkování klientů našich smluvních pojišťoven s plnou úhradou ze ZP - osob od 65 let věku včetně, zdravotníků (s potvrzením zaměstnavatele) a chronicky nemocných (s potvrzením ošetřujícího lékaře).

26.09.2023

Očkování proti Covidu-19

Proti Covidu-19 již očkujeme novou vakcínou Comirnaty Omicron XBB.1.5 (Pfizer). Očkování je stále plně hrazeno ze ZP pro klienty VŠECH pojišťoven. Od října máme k vakcinaci proti Covidu pravidelně vyhrazeny středy; objednávat se je možno přes Centrální rezervační systém nebo telefonicky.

26.09.2023

 
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
Partyzánské nám. 7, 702 00 Ostrava, tel.: 596 200 111, fax: 596 118 661, podatelna@zuova.cz, Datová schránka: pubj9r8,
Bankovní spojení: č.ú. 3235761/0710, IČ: 71009396, DIČ: CZ71009396